Koppelingshendel ‘knipje’

Koppelingshendel ‘knipje’
8 september 2022 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, een ding wat velen onder u lijkt te biologeren is dat er veel koppelingshendels zijn met een ‘knipje’. Het hoe en waarom is wellicht iets om uit te lichten. Figuurlijk dan.
Het ‘knipje’ lijkt op een productiefout. Eigenlijk een lelijk en onooglijk ‘hapje’ uit de schacht van de hendel. Koppelingshendels zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten en ze zijn oh zo belangrijk. Zonder is het lastig; niet helemaal onmogelijk, om te schakelen.

Maar terug op het ‘hapje’ wat u in sommige hendels ziet. Iemand bedacht dat als de motorfiets onverhoopt valt op z’n koppelingshendel, dat het onwenselijk is dat ze op- of bij het draaipunt gaat afknappen door de val en gewicht van de motorfiets. Het ‘knipje’ zorgt ervoor dat alleen het uiteinde knapt, maar dat er nog ruim een halve hendel werkzaam bent, zodat u ten allen tijde door kunt rijden naar uw dealer. Voor de montage van een nieuw exemplaar.
Het fijne van een zijspan is dat omvallen bijna niet kan gebeuren. Desondanks hebben de Triumph Thruxtons met Watsonian Prescott zijspan, zo’n koppelingshendel met ‘knipje’. Voortaan een knipoog naar solorijders?

 

COPYRIGHT © 2022 ZIJSPAN21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ZIJSPAN21.