Watsonian sidecars – zijspanbakken

Watsonian sidecars: vintage class

Het Britse merk Watsonian is wellicht een van de bekendste; zo niet het merk met de grootste bekendheid in de wereld van zijspanmotoren. Dat is natuurlijk ook niet raar; sinds 1912 is Watsonian bezig met het bouwen van topkwaliteit zijspannen. Ooit is het bedrijf begonnen door de heer T.F. Watson vanuit Birmingham. Hij bedacht een opvouwbare zijspan; geschikt om door de smalle straatjes van Engeland te manoeuvreren: de start van z’n bedrijf. Door de afgelopen 110 jaren heen zijn er de nodige ups en downs geweest, oorlogen en vanaf het eind van de jaren veertig, vanwege de innige samenwerking met Norton Motorcycles, groeide de naamsbekendheid en reputatie snel. 
Op de vraag welke we een enkele keer gesteld krijgen: “Maar Mark, waarom Watsonian?”, is het antwoord eigenlijk eenvoudig: “Waarom Niet?”. Wanneer u inzoomt naar de bouwkwaliteit, de metalen gietstukken, de afwerking, de buisdikte, de manier van vering… wanneer u in ogenschouw neemt dat Watsonian al ruim 100 jaar zijspannen bouwt, dan kunt u begrijpen dat ze weten wat ze doen en hoe een goed doorontwikkeld zijspan gebouwd moet worden. En het mag gezegd èn geschreven worden: “Een Watsonian zijspan hééft het”.
Wij kunnen aan vrijwel elke motorfiets een Watsonian zijspanbak monteren. Wij denken in mogelijkheden en niet zozeer in problemen. In tegenstelling van wat we best vaak zien, wanneer het over deugdelijk aanbouwen van een zijspan aan een motorfiets gaat, wordt er bij ons gekeken hoe de krachten van alle aanhechtingspunten, zo goed mogelijk worden verdeeld over het gehele frame. We zoeken naar de vier sterkste punten van het frame. Meestal met een op maat gemaakt hulpframe. Daarbij ontstaat een veel evenrediger krachtenverdeling over het linkergedeelte- èn rechtergedeelte van het motorframe.


ZIJSPAN21 is de exclusieve Watsonian leverancier voor Nederland. De collectie zijspannen van Watsonian-Squire is omvangrijk en bestaat uit de volgende modellen:

.

Watsonian Grand Prix bij ZIJSPAN21 dealer van Watsonian

Watsonian Grand Prix

De carrosserie van het Grand Prix-zijspan is gemaakt van glasvezel met een gepolijste gelcoat-afwerking in de kleur zwart of wit. Maar vele andere gelcoat kleuropties zijn op aanvraag beschikbaar. Traditionele detaillering is overal te zien: sierlijsten van gepolijst aluminium op de neus, gegoten bagagerails op het kofferdeksel en een voetplaat van gegoten aluminium.
De passagier reist comfortabel, zittend op een pluche gestoffeerde kuipstoel, beschermd tegen de elementen door een royaal windscherm en gedempt van de weg door hydraulische vering. Op veel foto’s wordt de Watsonian Grand Prix afgebeeld met een hoog windscherm. Wij vinden het wat lagere windscherm, zoals op bovenstaande foto afgebeeld is, wat sportiever. Het voordeel van het hogere scherm is dat de optionele ‘all weather kap’ te monteren is.
Het chassis is gemaakt van 1,5″ buisvormig staal dat zwart is gepoedercoat voor duurzaamheid. IJzeren nokken voor carrosserie- en ophangingsbevestigingen zorgen voor een sterke en stabiele pasvorm, terwijl de gepolijste roestvrijstalen voorste chassisrail een vleugje klasse toevoegt. U kunt kiezen tussen een 16″ wiel met roestvrijstalen spaken of een 10″ gegoten aluminium wiel, met bijpassende spatborden. Voor- en achterknipperlichten, remlicht en achterreflector zijn standaard, en een tonneaucover is ook inbegrepen. Optioneel is er een ​​all-weather kap toe beschikbaar.

Voor uw overzicht; de GP700 is de wijdere variant van de Grand Prix en de GPManx is juist een kortere en lichtere versie van de Grand Prix.

Prijs Grand Prix € 9.061,–,– (Inclusief transport)
Prijs optionele kleur: op aanvraag
Prijs montage/aanbouw/benodigd bevestigingsmateriaal: op aanvraag

.

.

.

Watsonian GP700 bij ZIJSPAN21, de Watsonian dealer van Nederland
Watsonian GP700

Het grootste zijspan in het assortiment is de GP700. Deze kan op verschillende zwaardere- en krachtige motorfietsen worden gemonteerd. Zijn klassiek vormgegeven achthoekige neus met aluminium kralen en roestvrijstalen voorste chassisdelen geven de GP700 een geweldige aanwezigheid op de weg. En wen vast aan het bewonderend publiek wanneer uw zijspan geparkeerd staat.
De zitbank heeft een zitbreedte van 64 cm en er is veel ruimte voor bagage in de afsluitbare koffer, zodat u comfortabel kunt reizen. Het stevige stalen buisframe is gepoedercoat om het er goed uit te laten zien èn extreem lang mee kan. De hydraulische vering zorgt voor een soepele rit. Wielen zijn verkrijgbaar in een klassiek 16-inch roestvrijstalen spaak- of modern 10-inch gegoten aluminium type, elk met bijpassende spatborden. Standaard verkrijgbaar in witte of zwarte gelcoat, met andere gelcoatkleuropties op aanvraag. De GP700 wordt geleverd met een tonneau cover, richtingaanwijzers en remlicht. Er is een ‘all weather’ kap beschikbaar.

Prijs GP700 € 9.537,– (zwart of wit) (Inclusief transport)
Prijs optionele kleur: op aanvraag
Prijs montage/aanbouw/benodigd bevestigingsmateriaal: op aanvraag

.

.

.

Watsonian GP Manx

De GP Manx is feitelijk een iets verkorte Grand Prix. Daardoor is hij dus iets lichter en alleen aan de achterzijde iets ingekort, ten opzichte van de Grand Prix. De Grand Prix heeft een royale bergruimte achter de zitting en deze bergruimte is bij de GP Manx kleiner. Maar de zitruimte en beenruimte is dus wel gelijk.
Desondanks is er voldoende beenruimte in de cockpit van het GP Manx zijspan en als u bagage moet vervoeren, kantelt u de stoel gewoon naar voren om toegang te krijgen tot de kofferbak. Net als de andere Grand Prix-modellen heeft hij een body van glasvezel die in een buisvormig stalen frame bevestigd zit. Dit stalen frame is gepoedercoat in de kleur zwart en het ziet is solide èn ziet er zeer goed uit. De vering van de bak is hydraulisch en er kan gekozen worden uit een 16″ spaakwiel of 10″ gegoten aluminium wiel.
Ook bij de Watsonian GP Manx kunt u kiezen welke voorruit u wenst; de hogere, of de lagere. De met vinyl beklede stoel heeft een scharnierende rugleuning, die naar voren kantelt om toegang te krijgen tot de achterliggende bagageruimte. Een tonneau cover is bij de prijs inbegrepen en een all-weather kap is optioneel verkrijgbaar.

Prijs GP Manx € 7.990,– (zwart of wit) (inclusief transport)
Prijs optionele kleur: op aanvraag
Prijs montage/aanbouw/benodigd bevestigingsmateriaal: op aanvraag

.

.

.

Watsonian Prescott

De Watsonian Prescott zijspanbak is gebaseerd op een model uit 1946. Voor de eerste zijspan body werd een reserve brandstoftank van een RAF Mosquito bommenwerper gebruikt, welke Watsonian kocht van het ministerie van luchtvaart aan het eind van de tweede wereld oorlog. De naam kwam van de beroemde Cotswold heuvelklim. Hoewel wij uiteraard elke Watsonian zijspan aanbouw kunnen verzorgen, hebben we een sterke band met deze ‘Prescott’.

De huidige Prescott is gemaakt van glasvezel, waarbij gebruik gemaakt wordt van een mal van het origineel. Watsonian moderniseerde de bak in 2021; de complexe vorm bestaat sindsdien uit twee delen, waardoor de productie versneld kon worden en de prijs bereikbaar bleef. Tevens ontstond toen de inmiddels typerende ‘kroon’ over de gehele lengte van de bak. De bak wordt bevestigd aan/op een stalen chassis, ge-poedercoat voor een oneindig leven. De ophanging is een hydraulische unit en het 16″ wiel heeft roestvrijstalen spaken.

Het windschermpje is neerklapbaar, bevestigd in een aluminium frame. De rugleuning van de stoel is voorover te klappen, om de opbergruimte te bereiken. Een tonneau cover is inclusief.

Prijs Prescott € 6.919,– (zwart of wit) (inclusief transport!)
Prijs optionele kleur: op aanvraag
Prijs montage/aanbouw/benodigd bevestigingsmateriaal: op aanvraag

.

.

.

Watsonian Sterling

De Sterling is het nieuwste model en leverbaar vanaf januari 2022. Ze is een gestroomlijnd sportief toerzijspan, geïnspireerd op de elegante roadster-auto’s uit de jaren dertig. De Sterling is groter dan de Prescott.
De slanke carrosserie is gemaakt van glasvezel, met een gepolijste gelcoat-afwerking in zwart. Andere gelcoat kleuropties zijn op aanvraag beschikbaar. Maar uiteraard kunnen we bij ZIJSPAN21 aan elke kleurwens/metallic lakken voldoen. Hij staat op een speciaal ontworpen platform chassis, met onafhankelijke hydraulische vering en een 16-inch spaakwiel (met keuze uit zwarte of chromen velgen). Er is veel beenruimte binnenin, met een gestoffeerde zitbank en een met aluminium omlijst windscherm om de passagier te beschermen tegen wind en regen. Kantel de stoel naar voren om een ​​royale bagageruimte te onthullen, zodat u probleemloos kunt gaan reizen. Hier afgebeeld gemonteerd op een BMW R 18, met vele extra’s, waaronder BMW spatbord, verstralers en op maat gemaakte badge.
De Watsonian Sterling is in vergelijking met de hieronder afgebeelde Prescott, door z’n speciaal hiervoor gebouwde frame en gewicht, ook geschikter voor de wat zwaardere motorfietsen. Grofweg; voor motorfietsen tot 250 kilogram adviseren wij zowel de Prescott als de Sterling. Voor motorfietsen vanaf 250 kilogram bij voorkeur de Sterling, Grand Prix, GP700 en de Monza.

Prijs GP Sterling € 9.061,– (zwart of wit) (inclusief transport!)
Prijs optionele kleur: op aanvraag
Prijs montage/aanbouw/benodigd bevestigingsmateriaal: op aanvraag

.

.

.

Watsonian Monza bij ZIJSPAN21

Watsonian Monza

Een ‘all-favorite’ model, deze Monza en al sinds 1962 in het Watsonian programma. De Monza zijspan is gemaakt van glasvezel en heeft standaard een zwarte of witte gelcoat afwerking.
Het zit in een stalen omtrekframe dat is voorzien van een epoxy poedercoating voor een hoogwaardige afwerking die lang meegaat. Een groot omhullend scherm van Lexan beschermt de passagier tegen de elementen en de hydraulische ophanging verzacht eventuele oneffenheden op de weg. Toegang tot de royale bagageruimte wordt verkregen door de met vinyl beklede stoel naar voren te kantelen. De vering van de bak is hydraulisch en er kan gekozen worden uit een 16″ spaakwiel of 10″ gegoten aluminium wiel. De Monza wordt geleverd met een tonneau cover en er is de mogelijkheid om een ​​all-weather kap toe te voegen.
De Watsonian Monza is geschikt voor praktisch elke motorfiets.

Prijs GP Monza € 8.585,– (zwart of wit) (inclusief transport!)
Prijs optionele kleur: op aanvraag
Prijs montage/aanbouw/benodigd bevestigingsmateriaal: op aanvraag

.

.

.

Opties:
– “all weather hood”: prijs op aanvraag, afhankelijk van model.
– Zitting van leder: prijs op aanvraag, afhankelijk van model.
– Lagere voorruit of hogere voorruit € 0,–
– Hondenbevestiging € 50,–

Let op! Alle genoemde prijzen zijn inclusief 21% b.t.w. Prijzen kunnen fluctueren door de koersschommelingen van de Engelse Pond. Transport is berekend op basis van € 500,– inclusief 21% b.t.w. en dit bedrag zit al in de bovenvermelde verkoopprijzen verdisconteerd. Transportkosten wijzigen per week; derhalve kan er bij de te maken offerte, een kleine meer- of minderprijs berekend worden.

COPYRIGHT © 2023 ZIJSPAN21, DOOR MARK VAN BRAAM
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ZIJSPAN21.