Wetgeving zijspan

Rijden met goedkeuring

RijksDienst voor het Wegverkeer (RDW).

We kunnen er niet omheen en hebben aangaande onze zijspanmotor, met de wetgever RDW te maken. De wetgever wenst dat elk gebouwd zijspan een kenteken aanpassing krijgt, nadat er een uitgebreide keuring heeft plaatsgevonden. Er zijn slechts enkele keuringsstations in Nederland en wij gaan altijd naar Lelystad. Wij dragen er altijd zorg voor dat de zijspannen die wij aan u leveren, klaar zijn om goedgekeurd te worden.
Voor elke zijspanmotor of zijspanaanbouw die wij leveren kunnen wij voor u het kenteken met de benodigde categorie L4e aanpassing verzorgen. Het is een helaas, dat de RDW kosten voor de benodigde keuring, circa € 1.000 bedragen. (De RDW keuring duurt circa 4 uren). Daarbij komt dan nog een klein bedrag voor het regelen van transport en (reis)kosten want we zijn er bijna een dag ‘zoet’ mee.
Of het wel- of niet noodzakelijk is; dat is aan u zelf te beslissen. In praktijk merken we dat de ene verzekeringsmaatschappij het L4e van belang vind, maar een andere verzekeringsmaatschappij juist helemaal niet. Het is aan u om te onderzoeken wat uw verzekeringsmaatschappij wenst en of u wel- of niet de L4e wilt.

.

ZIJSPANLES? 

Hoewel er natuurtalenten onder ons zijn, adviseren wij toch met klem om een kleine cursus (meestal 1 dagdeel) te nemen. Het is wettelijk (nog) niet verplicht. Maar wel raadzaam. Vanuit de solomotor zomaar zonder voorbereidingen op een zijspan stappen; liever niet doen.
Ondanks bovenstaande advies werkte het voor mij persoonlijk erg goed om me zéér goed in te lezen over het hoe-en-wat van het rijden op een zijspan. Voorzichtig ging ik rijden en oefenen. Keer op keer herhalen, alsof je tiener-huiswerk zat te stampen. Het was daarbij leuk èn leerzaam om met ervaren zijspanrijders te sparren. En vooral om zonder haast en zonder (te)veel snelheid op stille weggetjes het A-B-C van het zijspanrijden onder de knie te krijgen. Het plezier in het zijspanrijden groeide als het leren drinken van rode Bourgogne! Ik had er al zo’n 800 kilometers opzitten, voordat ik de les bij Rob Teffers boekte. Ondergetekende heeft indertijd een ochtendles bij Rob Teffer in Lelystad gevolgd en bleek na afloop met glans geslaagd. Sindsdien zijn mijn motorkilometers als volgt te verdelen: 30% solomotor en 70% zijspan.